Prekonajte strach z lietania!

V lietadle je zrazu všade tma, krik, panika a všade lietajú batožiny. Lietadlo sa rúti k zemi a potom sa strhnete zo sna ako aj tisícky ďalších ľudí, ktorí trpia aviofóbiou, panickým strachom z lietania. Práve nočné mory, stres, podráždená nálada, nechuť do jedla sú typické prejavy, ktoré prichádzajú s blížiacim sa letom u ľudí, ktorí majú z lietania strach. Čo teraz? Uzavrieť svet na zopár okolitých krajín a nahovárať si, že letná dovolenka v Chorvátsku je aj tak najlepšie a nič iné vo svete vás nezaujíma? V žiadnom prípade! Pustite sa do boja a poďte svoj strach prekonať!

Bezpečnosť lietania v číslach

Najskôr sa pozrime na niekoľko štatistík. British Airways má na jeden milión letov približne 0,3 nehody. Podobne to je u väčšiny európskych aeroliniek. Alebo viete o tom, že denne lieta viac ako 3 milióny ľudí? Alebo čo poviete na tento graf:
Počet úmrtí

Áno vidíte dobre. Na cestách umrelo v USA v roku 2000 60krát viac ľudí ako pri lietaní. Tiež bicyklovanie je hotová samovražda oproti lietaniu. Áno môžete povedať, že letov nie je tak veľa, ale ani to tak nie je celkom pravda. Len za ten čas čo čítate tento článok vzlietlo alebo pristálo približne 60 boeingov!!! A to hovoríme len o boeingoch, čo je len jeden z mnohých typov lietadiel. Skúste sa nad tým na pol minútu zamyslieť. Zamysleli ste sa? Tak za túto polminútu vzlietlo alebo pristálo ďalších 15 boeingov!!! Pravdepodobnosť výskytu leteckej nehody je 1:1500000. Nehoda však v tomt prípade znamená, že ide len o menší či väčší problém, pri ktorom je ale lietadlo schopné bezproblémovo pristáť. V skutočnosti pravdepodobnosť, že práve Vy budete usmrtený pri leteckej nehode je 1:5000000.

Prečo sa ľudia tak boja lietania?

Všetko začína v médiách. Každé padnuté lietadlo sa v televízii prepiera niekoľko dní, vo výnimočných prípadoch aj týždňov. Navyše každé malé lietadlo, ktoré padne niekde v Afrike sa dostane do správ. Predstavte si, že by v správach mali informovať o každej nehode autobusu alebo o každej smrteľnej nehode na cestách niekde v Afrike, Austrálii alebo v Indii. Pocit kontroly. Auto alebo bicykel máte pod kontrolou a to často vytvára ilúziu, že nehode by ste mohli zabrániť. Niekedy to tak je, ale aj tu existuje možnosť, že opitý šialenec z vedľajšej cesty do vás nabúra.

Ako so strachom bojovať?

Pred štartom:

  • Najlepšou technikou pár dní pred letom je na lietanie nemyslieť. Je to samozrejme ťažké, keď sa balíte a všetko pripravujete na dovolenku, ale myslite na pláž, more a všetko ostatné. Ak však toto nefunguje, je tu zopár alternatív.
  • Mali by sme poznať štatistiky bezpečnosti leteckej dopravy a pravidelne si ich opakovať.
  • Spoznajte lietadlo. Prečo lietadlo vydáva také zvuky ako vydáva? Ako sa lietadlo otáča? Skúste si to naštudovať a možno zistíte, že keď máte pocit, že lietadlo padá, tak sa len otáča.
  • Psychológovia odporúčajú aj tzv. autogénny tréning. Ten síce vám poslúži až na palube, ale kvalitný výsledok dosiahnete len ak budete poctivo trénovať už pred cestou.

Na palube:

  • Obľúbeným receptom sú hlavne jeden, dva poháriky pred cestou. Uvedomte si ale možné negatívne následky. Určite nepoužívajte túto metódu ak cestujete s deťmi alebo po prílete na vás čaká dôležité rokovanie. A držte sa počtu jeden, dva poháriky. Lebo nemusíte mať toľko šťastia ako Pavol Hammel, ktorý vďaka tejto technike nestihol let, ktorý našiel svoj koniec na bratislavských Zlatých Pieskoch.
  • Autogénny tréning. Ak sa budete tréningu tejto metódy venovať už pred štartom, na palube nebude problém pre vás dostať sa do psychickej pohody.
  • Počas letu sa zvykne podávať jedlo. Aj keď máte stiahnutý žalúdok, tak sa snažte jesť a sústrediť sa na jedenie. Jedlo si vychutnávajte a dajte si aj čaj, aj kávu. Nemyslite teraz na svoju váhu alebo diétu a snažte sa jedeniu venovať čo najdlhšie. Ak aj letecká spoločnosť jedlo nepodáva, tak si niečo pod zub vezmite so sebou.
  • Ďalšou možnosťou ako odpútať pozornosť od letu môže byť čitanie knihy, pozeranie obľúbeného seriálu, či dobrá hudba.
  • Pomôcť môže aj talizman alebo modlitba. Overte si však radšej, či talizman si môžete zobrať so sebou do lietadla, lebo veľmi ľahko sa môže stať, že o neho prídete už na letisku.
  • Keď celý let prespíte, tak máte vyhrané.
  • Pozitívne vás môžu nabudiť aj pokojné a usmievavé letušky. Všímajte si ich, majú nalietané tisícky kilometrov a sú zväčša úplne pokojné
  • Klin sa klinom vybíja. Som si istý, že každým ďalším letom váš strach bude menší, a ktovie, možno sa lietania stane časom aj vašim hobby.

Ak však napriek všetkému do lietadla nesadnete, nezúfajte, nie ste jediný. Slávny futbalista Denis Bergkamp nastrielal vo svojej kariére stovky gólov, zarobil milióny libier, no na zápasy na ihriskách súperov chodil vždy deň vopred autom, prečo? Lebo mal strach z lietania. Aj taká Jennifer Aniston len ťažko prekonávala svoj strach z lietania a aj tak sa vydala za Brada Pitta.

Teraz si môžete kľudne vyhľadať letenky do svojej destinácie