Letenky do Španielska sú opäť drahšie

Aktualizované:

Ryanair zaslal počas víkendu informácie, že bude sťahovať poplatky za všetky skôr zakúpené letenky s odletom zo Španielska. V krátkosti to znamená to, že pokiaľ ste si kúpili letenku napríklad z Barcelony do Budapešti a váš let je po 1.7.2012 budete musieť zaplatiť extra poplatky. Tie vraj budú automaticky stiahnuté z kreditných kariet, ktoré boli použité na nákup leteniek. Cestujúci majú nárok na storno leteniek z toho dôvodu do 13.7.2012. Po tomto termíne vraj to už nebude možné. Najviac pýtajú letiská Madrid €9.12/osoba, potom Barcelona €8.95/osoba. Iné letiská pýtajú do €2.

V správe sa uvádza, že tieto poplatky sa týkajú všetkých leteckých spoločností, no zatiaľ nikto iný nezaslal informácie o zvyšovaní poplatkov za skôr vystavené letenky.

Každopádne budeme sledovať ako to všetko dopadne.


Španielska vláda dňa 30.6.2012 prijala opatrenie, v ktorom prinútila všetky letecké spoločnosti, ktoré lietadú do Španielska, aby dvihla ceny leteniek pre všetky nové rezervácie vytvorené od 1.7.2012. To však nieje všetko čo sa chystá.

Podľa tohto nariadenia však zvýšenie poplatkov sa môže týkať cestujúcich, ktorí si letenku kúpili už skôr a cestovať do Španielska budú až po dátume 1.7.2012. Španielska vláda chce zvýšenie poplatkov preniesť aj na všetky existujúce letenky kúpené pred dátumom 1.7.2012.

Podľa prepravných podmienok leteckých spoločností v takomto prípade bude dopravná spoločnosť požadovať doplatky od samotných cestujúcich. Momentálne letecké spoločnosti čakajú za vyjadrením vlády a akonáhle toto nariadenie vstúpi do platnosti, letecké spoločnosti budú informovať pasažierov o navýšení cien skôr zakúpených leteniek.

Dúfajme, že toto nariadenie nebude potvrdené pre skôr zakúpené letenky. Všetky ceny leteniek do Španielska kúpené po 1.7.2012 boli automaticky už navýšené o nové poplatky.

Pokiaľ sa aj chystáte toto leto do Španielska, prajeme vám, aby sa vám dovolenka vydarila bez ďalších nepredpokladaných výdavkov.